Blir 2023 samarbeidets år?
Jeg gleder meg til å jobbe enda mer for å skape gode samarbeid i 2023. Tullinsamarbeidet og Lysakersamarbeidet vil oppta mest av min tid. I tillegg krysser jeg fingrene for at vi i Torginitiativet også omsider skal få til et bedre samarbeid om Youngstorget.
Det sies at det er i de største krisene de beste løsningene skapes. Vi kan vel trygt si at vi er i krisetid nå: Krigen i Ukraina er alvorlig. Det er en energikrise. Rentene stiger, og inflasjonen har gjort det ekstremt kostbart for både privatpersoner og bedrifter. Og så må vi ikke glemme de negative konsekvensene av overforbruk og mennesker misbruk av våre naturressurser.
Relevansen til “samarbeid” er at det er kun gjennom samarbeid at vi kan løse mange av de utfordringene vi står i, både på et lokalt nivå og globalt. Historien har vist at konflikt ikke er løsningen. Konflikt kan skape kortsiktige løsninger, men fører til dårlige løsninger på sikt. Samarbeid er den eneste løsningen. Samarbeid er også det siste - og kanskje viktigste? - målet av FN’s 17 bærekraftsmål.
Men, samarbeid må dyrkes. Det oppstår ikke av seg selv. Jeg er så heldig å få jobbe med flere samarbeid, knyttet til stedsutvikling.
Året startet med flere interessante prosjekter. Mest spennende var det å bidra i stiftelsen av Tullinsamarbeidet, et unikt klyngesamarbeid med mål om å løfte ett geografisk område i Oslo sentrum opp og frem. Visjonen er å gjøre Tullin til Oslos sentrum for skapekraft. Energien, offensiviteten og entusiasmen i området er til å ta og føle på. Vi har vært vertskap for Oslo Urban Week og arrangert Kulturlørdag i Universitetsgata. Disse arrangementene har bidratt til økt entusiasme. Ved inngangen til 2023 teller nå Tullinsamarbeidet 35 medlemmer, og har god økonomi. 2023 kommer til å bli ytterligere et spennende år på Tullin, og jeg er veldig takknemlig for styrets tillit til å fortsette å lede dette samarbeidet.
På begynnelsen av året ledet jeg YTE. Jeg bidro som rådgiver for HAV Eiendom, knyttet til Parallelloppdragene for Grønlikaia og hvordan realisere flere punkter knyttet til sosial bærekraft. Det var veldig interessant å få innsikt i prinsippene fra Doughnut Economics, og forsøke å overføre disse til Grønlikaia. Økt sysselsetting og viktigheten av å styrke relasjonene til lokalsamfunnet ble løftet frem.
Hele ideen med YTE var å få til et samarbeid, der eiendomsbransjen samlet kunne og skulle gå foran for å bidra løse de enorme utfordringene med utenforskap i Norge. Derfor “YTE Sammen”: Dessverre viste eierne ulike ambisjoner og vilje til å satse. I mars så jeg derfor ingen annen utvei enn å gi styret beskjed om at jeg ikke kunne fortsette som daglig leder. Jeg er veldig glad for å høre at 4Service nå har overtatt satsingen og vil satse videre.
Husk: I Norge er det drøyt 3,2 millioner mennesker i arbeidsfør alder. Av disse står 700 000 utenfor jobb og utenfor utdanningsløpet. I tillegg har vi denne uken fått høre fra SSB at over 250 000 nordmenn er innenfor det som karakteriseres som lavinntektskategorien. Totalt er dette altså 30% av alle i arbeidsfør alder i Norge, ett av verdens rikeste land, som kan kalles for fattige. Dette er en av våre største samfunnsutfordringer!
Jeg har fortsatt mitt engasjement for Youngstorget. som prosjektleder og talsperson for Torginitiativet. Vi gjennomførte en veldig spennende kafédialog i april, der det ble oppnådd fullt tilslag for syv strategier vi har utviklet. Og 1. desember fikk vi skapt ytterligere entusiasme, da vi både arrangerte konferansen “London Calling” i London. Torginitiativet fortsetter, og i 2023 håper vi å få virkelig gjennomslag og Oslo Bystyres støtte for å tenke helt nytt rundt organisering og samarbeid om Oslos og Norges viktigste torg.
Og så blir det nå spennende å virkelig få komme i gang på Lysaker. Før sommeren ble jeg spurt om jeg kunne tenke meg å overta ledelsen av Lysakerbyen Næringsvel, en forening som hadde organisert grunneierne på Lysaker i mange år. Min anbefaling, med full støtte fra medlemmene, er nå å utvikle nye vedtekter, ny visjon, ny retning, og invitere alle virksomheter på Lysaker til å bli med i det som fra 2023 får navnet Lysakersamarbeidet. Noe av det viktigste vi ønsker å jobbe med er å skape bedre møteplasser, økt kulturtilbud, og realisere flere aktiviteter som får mennesker til å møtes og skape nye koblinger. Inspirasjonen for det hele er lokal.
Jeg gleder meg til 2023!