Betyr det noe at vi har over 1500 sanger om Oslo?

I skrivende stund er det 1522 sanger om Oslo, på Wikipedia-listen “Liste over Oslosanger”. 1522! Sangen som ble nummer 1500 er “Bakerst på bussen” fra 2022, med Tommy Tee, Lars Vaular og Jonas Benyoub. Den, og nesten alle de andre 1521 Oslosangene har sin historie som hyller Oslo.

Tommy Tee. Foto: Skjermdump

Oslo er den nye, unge, lille storbyen hele verden ser til. Ja, faktisk. Turistene strømmer til Oslo. Hele verden ser til Oslo. Denne lille hovedstaden langt nord i Europa har blitt en destinasjon.

Til grunn for dette ligger den forvandlingen Oslo har vært gjennom omtrent siden årtusenskiftet, den gang vi sist feiret Oslos jubileum. I 1999 vedtok vi å legge den nye operaen til Bjørvika, og i 2000 ble Fjordbyvedtaket fattet. Fra å være en by der bilene har fått lov til å diktere oss har vi nå alle fått tilgang til fjorden. Ingen savner lenger trafikkmaskinen i Bjørvika. Nå kommer folk for å gå på taket på den nye operaen, se og prøve badstulivet, eller kanalene i Vannkunsten. Nasjonalmuseet ble nylig utropt til Skandinavias mest besøkte kulturbygg. Oslo har blitt en kulturby med internasjonalt ry.

Kulturen er ikke bare representert gjennom de store institusjonene og i arkitekturen. Omtrent samtidig med de nye store grepene for Oslos fjordby ble også rapmusikken og hiphop-kulturen stueren i Oslo. Tommy Tee var en frontfigur for dette gjennom 90-tallet. For ti år siden ga han også ut “Nilsen”, sammen med Don Martin, og den er kanskje en av de sterkeste hyllestene til Oslo på Wikipedialisten “Liste over Oslosanger”.

Da jeg startet å samle på Oslosanger i februar 2017 var det ikke i min villeste fantasi at listen skulle passere 1500 sanger. Det som er gøy å se er at mange av de siste sangene som har kommet inn på lista er fra de siste årene, fra unge, nye musikere. Det er alt fra Karpe til Bernhoft, Hkeem, Kaja Gunnufsen, Ezzari, Undergrunn, Arif, Cezinando og mange andre.

Det er stas at det er “Bakerst på bussen” som fikk æren av å runde 1500. Tommy Tee er sentral for mye av den nyere musikken, det nye Oslo. Lars Vaular, fordi hele Norge elsker Oslo - også Bergensere! Og Jonas Benyoub representerer det unge, nye Oslo. Oslo må se fremover. Oslo er den mangfoldige, spennende, annerledes, unike, pulserende, unge, nye byen. Slik musikken er.

Oslo utvikler seg videre. Fjorbyen skal fortsette. Som for eksempel på Filipstad. Det synger faktisk Lars Vaular om i “Bakerst på bussen”:

Color Line legger fra Filipstad, det er flere fisk i havet, ta og kjøp et garn.

Om én måned i dag er det Oslodagen. 15. mai inviterer mitt kor, Guldbergs Akademiske Kor, til festforestilling i Oslo Konserthus. “Oslo Synger” blir en festforestilling, en hyllest til Oslo. Det Norske Jentekor, Ehi, Vålerenga Mannskor, Linnea Dale, Jonas Alaska og Henriette Steenstrup kommer. Og det blir Oslotale av Erling Fossen. Dette blir også en hyllest til det nye Oslo, og jeg håper å se mange der. Det er allerede solgt nesten 1000 billetter, men plass til nesten like mange som vi har Oslosanger.

Vi sees på Oslodagen, men som Jens Book-Jensen synger: “Hver eneste dag er en Oslodag!”